Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας

Φωτογραφίες | Video

Το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στην Κω οι εκδηλώσεις της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας για τον εορτασμό της Ημέρας Ανοσολογίας του 2012 (DOI2012).

Το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στην Κω οι εκδηλώσεις της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας για τον εορτασμό της Ημέρας Ανοσολογίας του 2012 (DOI2012).

Το Σάββατο, 28 Απριλίου, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κω, έγινε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Κω (KICC) μια συνεδρία ενημέρωσης του Κοινού για τα προφυλακτικά εμβόλια για λοιμώδη νοσήματα με επικέντρωση στον εμβολιασμό για τον HPV. Ομιλητές ήταν οι: Μ. Φρατζάκη (Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω) και τα μέλη της ΕΕΑ Αικ. Ταράση-Ζαφειροπούλου, Γ. Κυριαζής και Μ. Βάρλα-Λευθεριώτη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν (πέραν των 30 μελών της ΕΕΑ που βρέθηκαν στην Κω) 70 περίπου άτομα της τοπικής κοινωνίας. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία και το ενδιαφέρον που έδειξαν νέες γυναίκες και γονείς παιδιών, που αποτελούν τον κύριο πληθυσμό που πρέπει να εμβολιάζεται, επαγγελματίες υγείας που ενδιαφέρθηκαν να χρησιμοποιούν το υλικό των διαλέξεων για να ενημερώνουν και οι ίδιοι το Κοινό και εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης που θα ενημερώνουν για το θέμα τους μαθητές. Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε από τον Δημοτικό Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό της Κω και θα προβάλλεται σε τακτά διαστήματα για ενημέρωση όσων δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν. Με τα δεδομένα αυτά, εκτιμούμε ότι η εκδήλωση πέτυχε τον στόχο που έχει θέσει η EFIS για τον εορτασμό, δηλαδή την ενημέρωση του Κοινού για «καυτά θέματα» της Ανοσολογίας σαν μια βάση για την ατομική υγεία και ανοσία.

Την Κυριακή, 29 Απριλίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Κω και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, πραγματοποιήθηκε στο Ασκληπιείο η επίσημη τελετή εορτασμού της Ημέρας της Ανοσολογίας.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν 150 περίπου άτομα, συμπεριλαμβανομένων 40 μελών της Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας από Ελλάδα και Κύπρο. Την τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού της Κω κ. Ιωάννης Μπαλαλής και η Πρόεδρος της EFIS Prof Catherine Sautes-Fridman, οι οποίοι απηύθυναν, όπως και η Πρόεδρος της Ε.Ε.Α. Μ. Βάρλα-Λευθεριώτη, χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους. Εξαιρετική ήταν η ομιλία του Καθ. Στέφανου Γερουλάνου, Προέδρου του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω. Αρχικά, έδειξε με σαφήνεια και γλαφυρότητα την αξία του Όρκου του Ιπποκράτη και τη σημασία καθενός από το άρθρα του. Στη συνέχεια, εστίασε στις αναφορές που γίνονται στην ΑΝΟΣΙΑ μέσα στα Ιπποκρατικά Κείμενα, επισημαίνοντας ότι ο Ιπποκράτης είναι εκείνος που περιέγραψε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιατρικής ότι μια νόσος ακολουθείται από ανοσία για την ίδια νόσο (επιδημία παρωτίτιδας στην Θάσο). Ανέλυσε τη λέξη Α-ΝΟΣΟΣ, έδωσε μια σειρά άλλων αναφορών της Ανοσίας στα Ιπποκρατικά Κείμενα και πρόβαλε την πεποίθησή του ότι ο όρος ANOSOLOGY είναι ο πλέον δόκιμος για να χρησιμοποιείται διεθνώς, δεδομένου ότι έχει περιγραφεί 2.500 χρόνια πριν και διατηρεί αναλλοίωτη τη σημασία του μέχρι σήμερα.
Η εκδήλωση έκλεισε με την τελετή Αναπαράστασης (απαγγελίας) του Όρκου του Ιπποκράτη: Πομπή με αυλητές ντυμένους με χιτώνες που έπαιζαν ένα ρυθμικό κομμάτι και λευκοντυμένες κόρες που κρατούσαν κάνιστρα στα χέρια, κατέβηκαν αργά και μεγαλόπρεπα στις σκάλες από το τρίτο άνδηρο του Ασκληπιείου, πήραν θέση γύρω από τον Βωμό του Ασκληπιού και τον έραιναν με ροδοπέταλα. Νεαρός, συνοδευόμενος από στεφανηφόρο δάσκαλο και δύο λευκοντυμένες κόρες, τις θεές Υγεία και Πανάκεια, κατέβηκε τις σκάλες κρατώντας περγαμηνή με το κείμενο του Όρκου, τον οποίο απήγγειλε και στεφανώθηκε από το Δάσκαλο μέσα σε επιβλητική και συγκινητική ατμόσφαιρα.
Η όλη τελετή μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Internet. Με βάση τα στατιστικά που έχουμε, οι ιστοσελίδες που μετέδιδαν την εκδήλωση δέχθηκαν 280 επισκέψεις (από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία, Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο).

Φωτογραφίες και videos από τις εκδηλώσεις έχουν αναρτηθεί στο site της Ε.Ε.Α. www.helsim.gr και το site www.livemedia.gr

Για τις εκδηλώσεις εορτασμού της Ημέρας Ανοσολογίας (DOI2012), η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας βραβεύθηκε από την EFIS (500 ευρώ και κάλυψη ενός προσκεκλημένου για το προσεχές συνέδριο της EFIS στη Γλασκώβη).

Το ΔΣ της Ε.Ε.Α. ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση και την επιτυχία των εκδηλώσεων εορτασμού της Ημέρας Ανοσολογίας: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Δήμο Κω, Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, Ιατρικό Σύλλογο Κω.
Επίσης ευχαριστεί θερμά το Όμιλο Ξενοδοχείων Κυπριώτη για τη διάθεση του Συνεδριακού Κέντρου και τη φιλοξενία των προσκεκλημένων, την Εταιρεία Livemedia για τη ζωντανή μετάδοση της τελετής στο Ασκληπιείο, το Δημοτικό Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό της Κω (ΔΗ.ΡΑ.Σ.) για τη βιντεοσκόπηση και την προβολή της ενημερωτικής εκδήλωσης για το Κοινό και τον κ. Μανώλη Στεφανάκη από την Εταιρεία Τεχνόγραμμα για την προσφορά του έντυπου υλικού.

Read More