Μήνυμα Προέδρου για τον απολογισμό του Ετήσιου Σεμιναρίου Ανοσολογίας 2021

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας (ΕΕΑ)  με ιδιαίτερη χαρά, θα ήθελε να σας ενημερώσει ότι, το  Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Ανοσολογίας με τίτλο "ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ: σύγχρονη προσέγγιση των κυτταρικών και μοριακών μηχανισμών" που διοργάνωσε 3-5 Δεκεμβρίου 2021 είχε εξαιρετική επιτυχία. To Σεμινάριο και αυτή τη χρονιά πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά Διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας, ώστε να επιτρέψει τη δυνατότητα παρακολούθησής του σε όλους με ασφάλεια.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του Σεμιναρίου περιλάμβανε στρογγυλά τραπέζια και διαλέξεις στα οποία διακεκριμένοι ομιλητές ανέπτυξαν θεματικές ενότητες που αφορούσαν τις τρέχουσες προσεγγίσεις των κυτταρικών και μοριακών μηχανισμών της Ειδικής Ανοσίας και τις θεμελιώδεις αρχές της στις λοιμώξεις, την αλλεργία, την κύηση, τον καρκίνο, όπως και την εμπλοκή τους στα αυτοάνοσα νοσήματα και τις ανοσοανεπάρκειες. Αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά ο ρόλος της ειδικής ανοσιακής απόκρισης στην παθοφυσιολογία πολλών νοσημάτων που αποτελούν σπουδαίο πεδίο έρευνας για τις αναδυόμενες στοχευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις, καθώς και για την αποτελεσματική ανοσοποίηση έναντι λοιμωδών νοσημάτων. Σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα τη νόσο COVID-19 έγινε εκτενής αναφορά στα νεότερα δεδομένα για την επιδημιολογία, τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα εμβόλια και την κυτταρική και αντισωματική απόκριση έναντι της νόσου.

Στο Σεμινάριο αναφέρθηκαν επίσης οι δραστηριότητες και οι προοπτικές του Ευρωπαϊκού δικτύου των yEFIS από τον εκπρόσωπο των yEFIS και την εκπρόσωπο της Ελληνικής ομάδας των νέων Ανοσολόγων HSΙ-YI, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες και τις προοπτικές του Ευρωπαϊκού δικτύου των yEFIS. 

Μια εξαιρετικά συγκινητική και υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος εκδήλωση κατά  τη διάρκεια του Σεμιναρίου  (5-12-2021) ήταν η τιμητική διάλεξη με θέμα "Το σύστημα HLA στο σήμερα και στο αύριο",  που δόθηκε από την κ. Παπαστεριάδη προς τιμήν του εκλιπόντος  Επίτιμου Πρόεδρου της ΕΕΑ Ζαφείρη Πολυμενίδη, που υπήρξε εξέχουσα και ιδιαιτέρως αγαπητή προσωπικότητα στον χώρο της Ανοσολογίας, την οποία αγαπούσε με πάθος και στην οποία προσέφερε πολλά.

 Η μεγάλη συμμετοχή εργαστηριακών και κλινικών γιατρών, επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων, ερευνητών και προ/μεταπτυχιακών φοιτητών, που αντάλλαξαν απόψεις και μοιράστηκαν  εμπειρίες σχετικά με την πρόοδο της Ανοσολογίας σε βασικά και επίκαιρα θέματα που απασχολούν το χώρο της υγείας δικαίωσαν τις φιλοδοξίες επιτυχίας του Σεμιναρίου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που μας παραχώρησε η εταιρεία Livemedia (9-12-2021) που υποστήριξε την ψηφιακή διοργάνωση του Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν: 2.655 εγγραφές συμμετοχής, το σύνολο των ατόμων που παρακολούθησαν τη ζωντανή μετάδοση και καταγράφηκε ο χρόνος παρακολούθησής τους (Live Viewers) ήταν: 1.668, ενώ οι συνολικές επισκέψεις στη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης (live views) ήταν: 6.591. Τα αποθηκευμένα videos που παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες on demand έως και τις 9/12/21 ήταν συνολικά 3.098 (video plays). Συνολικά, από την ημέρα κοινοποίησης της εκδήλωσης στο Livemedia έως τις 9/12/21) οι επισκέψεις στο site ήταν 37.565 (total views), ενώ η ιστοσελίδα εξακολουθεί να δέχεται επισκέψεις. Το Σεμινάριο επισκέφθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης και 386   άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Το Σάββατο 4-12-2021 πραγματοποιήθηκε επίσης η 2η κατά σειρά Διαδικτυακή ετήσια Γενική Συνέλευση (ΓΣ) της ΕΕΑ, στην οποία μετά από πρόταση της Προέδρου της ΕΕΑ, την προεδρεία της όλης διαδικασίας της ΓΣ ανέλαβε ο ομότιμος καθηγητής κ. Γιώργος Κυριαζής. Το ΔΣ παρουσίασε τα πεπραγμένα για το έτος 2020-2021 που περιλάμβαναν  μια πολύ αξιόλογη σειρά συμμετοχών της ΕΕΑ  σε επιστημονικές εκδηλώσεις αλλά και εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού για τη νόσο COVID-19 και τα εμβόλια έναντι του ιού SARS-CoV-2. Αναφέρθηκαν επίσης άλλες δραστηριότητες (πλήρωση της θέσης του Δ/ντή Σύνταξης του ΑΝΟΣΙΑ και επικύρωση της απόφασης) και ενέργειες του ΔΣ για θέματα που αφορούν την Εταιρεία (εξειδίκευση, συνεργασίες με EFIS, IUIS, EOM κ.α.) και  κατατέθηκαν προτάσεις και στόχοι για το επόμενο έτος, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση των μελών. Η όλη οργάνωση και  διαδικασία της ΓΣ ήταν υποδειγματική και διεκπεραιώθηκε με επιτυχία.

Το ΔΣ της ΕΕΑ  νοιώθει υποχρέωσή του να ευχαριστήσει θερμά  όλους τους συντελεστές της εξαιρετικής επιτυχίας του Σεμιναρίου, τους ομιλητές για τις υψηλού επιπέδου ομιλίες τους με τα τρέχοντα δεδομένα, τους προέδρους που συντόνισαν άψογα τις συνεδρίες και τις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις που ακολούθησαν και ιδιαίτερα όλους τους συμμετέχοντες που το παρακολούθησαν ενεργά με αμείωτο ενδιαφέρον.